Patentoinnin salat – Keskeiset vaiheet innovaation suojaamiseksi

Patentointi on monivaiheinen prosessi, joka alkaa patenttihakemuksen laatimisella. Tarvittaessa ennen hakemuksen laatimista voidaan tehdä ennakkouutuustutkimus tai patentoitavuusselvitys keksinnön uutuuden ja/tai keksinnöllisyyden selvittämiseksi. Patenttihakemuksen käsittely patenttivirastossa kestää keskimäärin noin 2–5 vuotta ja johtaa patentin myöntämiseen tai hylkäämiseen.

 

Patenttihakemuksen laatiminen

Patenttihakemuksen laatimiseksi sovitaan aloituspalaveri, jossa käydään keksinnön piirteet ja suojaustavoitteet läpi yhdessä asiakkaan kanssa. Keksinnön on oltava uusi, eikä se saa olla itsestään selvä alan ammattilaiselle. Näin ollen patenttihakemus on laitettava vireille ennen kuin keksintöä esitellään julkisesti, esim. nettisivuilla tai messuilla, tai ensimmäiset tuotteet lähtevät asiakkaille. Patenttihakemukseen ei ole mahdollista lisätä uutta asiaa hakemusprosessin aikana, joten jo hakemusta laadittaessa tulee varmistaa, että keksintö on kuvattu mahdollisimman tarkasti ja yksityiskohtaisesti.

Patenttihakemus sisältää useita osia:

  • Selitys: Tässä osassa selitetään keksintö ja sen toiminta. Kuvaus on tärkeä, sillä se määrittelee, mitä keksintö kattaa. Tarvittaessa keksintöä voidaan kuvata esimerkkien avulla. Joillain tekniikan aloilla esimerkit ovat käytännössä pakollisia patentoitavuuden osoittamiseksi.
  • Patenttivaatimukset: Patenttivaatimukset ovat hakemuksen tärkein osa. Patenttivaatimukset määrittelevät suojapiirin laajuuden, eli mitä suojaa patentoitu keksintö saa.
  • Piirustukset: Hakemukseen on mahdollista liittää piirustuksia, jotka havainnollistavat keksinnön rakennetta tai toimintaa.
  • Tiivistelmä: Tiivistelmä tarjoaa lyhyen yleiskatsauksen keksinnöstä.

Hakemuksen laatimisessa on hyvä käyttää apuna patenttialaan ja patenttihakemusten tekoon perehtynyttä patenttiasiamiestä, koska ammattitaidolla ja huolella laaditulla hakemuksella on paremmat menestymismahdollisuudet.

 

Patenttihakemuksen tutkimus

Kun patenttihakemus on valmis, se laitetaan vireille, eli toimitetaan patenttiviraston tutkittavaksi. Patenttihakemukselle tehdään ensin muodollinen tarkistus, jossa varmistetaan, että hakemuksessa on mukana kaikki tarvittavat asiakirjat ja hakemusmaksu on maksettu.

Tämän jälkeen patenttivirasto tutkii keksinnön patentoitavuuden, eli uutuuden, keksinnöllisyyden ja teollisen käyttökelpoisuuden, ja varmistaa, että selitys ja patenttivaatimukset täyttävät niille asetetut vaatimukset.

 

Välipäätökset

Jos patentoinnin perusedellytykset täyttyvät ja hakemuksen hyväksymiselle ei ole estettä, patenttivirasto antaa hyväksyvän välipäätöksen. Jos patentoinnin perusedellytykset eivät täyty tai hakemuksen hyväksymiselle on muita esteitä, patenttivirasto antaa asiasta välipäätöksen, jossa pyydetään korjaamaan puutteet. Näissä tapauksissa patentinhakijalla on mahdollisuus tehdä annetun määräajan puitteissa muutoksia patenttihakemukseen, esimerkiksi muokkaamalla patenttivaatimuksia, ja/tai argumentoida uutuuden ja keksinnöllisyyden puolesta. Muutosten tulee perustua alkuperäiseen hakemukseen.

Kun patentinhakija on antanut vastauksensa välipäätökseen, patenttivirasto perehtyy toimitettuun aineistoon. Sen jälkeen patenttivirastolla on mahdollisuus antaa joko hyväksyvä välipäätös, uusi välipäätös tai hylkäyspäätös. Yleensä patenttivirasto antaa 1 – 3 välipäätöstä ennen patentin myöntämistä tai hylkäämistä.

 

 

Patenttihakemuksen julkaisu

Patenttihakemus julkaistaan, kun on kulunut 18 kuukautta hakemuksen jättämisestä. Julkaisun myötä muiden on mahdollista tutustua hakemukseen.

 

Patentin myöntäminen tai hylkääminen

Patenttihakemuksen tutkinnan ja mahdollisten välipäätösten jälkeen patenttivirasto tekee lopullisen päätöksen hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Jos keksintö täyttää kaikki patentoimisen edellytykset, patentti myönnetään. Myöntämisen jälkeen patentin haltijalla on kielto-oikeus, eli oikeus estää muita käyttämästä patentilla suojattua keksintöä ilman lupaa.

Jos hakemus hylätään, hakemuksen tekijällä on oikeus valittaa päätöksestä.

 

Jatkohakemukset

Patentit ovat pääasiassa maakohtaisia ja kielto-oikeus on voimassa niissä maissa, joissa patentinhaltijalla on voimassa oleva patentti. Yleensä ensihakemuksen tekemisen jälkeen saattaa olla tarpeellista laajentaa patenttisuojaa myös muihin maihin. Keksintöön on myös saattanut tulla kehitystyön myötä parannuksia tai muutoksia, jotka eivät olleet mukana ensihakemuksessa. Näin ollen voidaan tehdä jatkohakemuksia, jotka on hyvä laittaa vireille 12 kk:n kuluessa ensihakemuksen vireillepanosta, että jatkohakemuksille saadaan sama tekemispäivä ja mahdolliset välissä tapahtuneet julkaisut eivät muodosta estettä patentin saamiselle. Mikäli tämä 12 kk määräaika menee ohi, eikä keksintöä ole muuten julkaistu, jatkohakemuksia voi harkita laitettavan vireille ennen kuin ensimmäinen patenttihakemus julkaistaan.

 

Patentin voimassaolo ja ylläpito

Patentti voidaan pitää voimassa enintään 20 vuotta tekemispäivästä maksamalla vuosimaksut. Maasta riippuen vuosimaksuja tulee maksaa jo hakemusajalta (useimmiten siitä lähtien, kun hakemus täyttää 2 vuotta), tai vasta patentin myöntämisestä eteenpäin.

 

Yhteenveto

Patentointiprosessi on monivaiheinen ja vaatii huolellista valmistelua ja tarkkaa seurantaa. Patentoinnin avulla keksinnön omistaja voi varmistaa, että keksintö ei jää muiden hyödynnettäväksi ilman lupaa. Patentointiprosessin onnistumiseksi suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijoihimme hyvissä ajoin ennen keksinnön julkistusta.

 

Heräsikö aiheesta kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme!

Kirjoittaja

Jaa artikkeli