Paptic kampeaa muovikasseja historiaan
- Christoffer Sundman
- –
- Asiakastarinat
- –
- 29.11.2018
Olemme tehneet Seppo Laine Oy:n kanssa jo pidempään yhteistyötä ja tiedämme, että heidän osaamisensa on huippua tällä teknologiasektorilla. Lisäksi arvostan heidän strategista otettaan: kyse ei ole vain teknologian suojaamisesta, vaan mitä suuremmassa määrin myös tulevan liiketoiminnan kehittämisestä.
Tuomas Mustonen, Paptic Oy
Paptic kehitti vaihtoehdon muovisille kasseille ja pakkauksille. Huolella rakennettu patenttisalkku antaa startup-yrityksen kasvulle tukevan pohjan.
Muovin käyttöä ja niistä syntyviä ympäristöhaittoja yritetään vähentää kaikkialla maailmassa.
Paptic Oy on kehittänyt muovia korvaavaksi ratkaisuksi puupohjaisen materiaalin, joka yhdistää paperin, muovin ja kankaan parhaat ominaisuudet.
Yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Tuomas Mustonen kutsuu pehmeää ja tekstiilinomaista tuotetta osuvasti ”paperikankaaksi”.
”Oleellista puusta valmistetussa materiaalissa on, että esimerkiksi siitä valmistettua kassia voi käyttää moneen kertaan ja se on täysin kierrätettävä”, Mustonen toteaa.
Papticin innovaatiolla on vankka tieteellinen pohja. Se perustuu VTT:n pitkäjänteiseen kehitystyöhön vaahtorainauksessa, jolla havusellusta voidaan valmistaa kuitutuotteita tehokkaasti energiaa ja vettä säästäen.
Muoville etsitään vaihtoehtoja
Paptic iskee suoraan markkinarakoon, jossa pakkaaminen ja muovin käyttö ovat isossa murroksessa kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi monessa Euroopan maassa muovikassien käyttöä rajoitetaan tai niistä on tullut maksullisia.
”Kuluttajat ohjaavat kulutustottumuksia ympäristöystävällisempään suuntaan. He ovat entistä tietoisempia muoviongelmista”, Mustonen sanoo.
Paptic-materiaalista valmistettuja ostoskasseja on kokeiltu jo kaupoissa. Potentiaalisia asiakkaita ovat esimerkiksi muotivaatteita, kosmetiikkaa ja urheiluvälineitä myyvät kauppaketjut, jotka haluavat erottautua ekologisilla mutta kestävillä kasseilla.
Materiaali herättää vahvaa kiinnostusta ulkomailla. Esimerkiksi tunnettu ranskalainen tavarataloketju Galeríes Lafayette käyttää Papticin ostoskasseja.
”Yksi Papticin käyttökohteista ovat verkkokaupan lähetyskuoret, jotka tehdään nykyisin muovista.”
Yritys valmistautuu kasvattamaan tuotannon teolliseen mittakaavaan. Mustosen mukaan se tehdään konvertoimalla olemassa oleva paperikone Paptic-materiaalin tuotantoon.
”Neuvottelut eri yhteistyökumppaneiden kanssa ovat meneillään. Odotamme, että investointi valmistuu vuoden 2020 aikana.”
Huolella suunniteltu patenttisalkku
Seppo Laineen patenttiasiamies Christoffer Sundman on seurannut tiiviisti Papticin alkutaivalta, sillä hän on ollut mukana laatimassa yrityksen patenttihakemuksia.
”Startupien kanssa on hienoa tehdä yhteistyötä, koska silloin patenttiasiamies pääsee lähelle asiakasyrityksen teknologiaa ja liiketoimintaa. Näin avautuu aitiopaikka, jossa voi tutustua molempiin ja näkee yhteyden niiden välillä”, Sundman sanoo.
Tällä hetkellä Papticilla on tuotteilleen ja tuotantomenetelmilleen viisi valmista patenttia tai patenttihakemusta. Tuomas Mustonen sanoo, että kaikkien patenttihakemusten yhteydessä varsinainen keksintö on kehittynyt lopulliseen muotoonsa suojausprosessin aikana.
”Paptic ei ole yksi tuote, vaan se on materiaali ja tuoteperhe. Siksi olemme pyrkineet suojaamaan valmistusteknologian ja tuotteet mahdollisimman laajasti”, Mustonen sanoo.
Hän on tyytyväinen Seppo Laineen sparraavaan konsultointiin.
”Olemme tehneet Seppo Laine Oy:n kanssa jo pidempään yhteistyötä ja tiedämme, että heidän osaamisensa on huippua tällä teknologiasektorilla. Lisäksi arvostan heidän strategista otettaan: kyse ei ole vain teknologian suojaamisesta, vaan mitä suuremmassa määrin myös tulevan liiketoiminnan kehittämisestä.”
Vahva IPR-suoja takaa toimintavapauden
Mustosen mielestä Papticin kaltaiselle startupille teknologian suojaaminen on ratkaisevan tärkeää. Hyvin hoidetun IP-salkun pohjalta pienikin toimija voi kilpailla tasavertaisesti suurten toimijoiden kanssa.
”Oman teknologian suojaaminen antaa meille toimintavapauden markkinoilla. Erityisesti pitkällä tähtäimellä aiomme oman valmistuksen ohella myös lisensoida teknologiaamme. Se tarkoittaa, että meillä on oltava vahva IPR-suoja”, Mustonen korostaa.
Christoffer Sundman on tyytyväinen, että hän pystyy tukemaan Papticin kasvua pitkän kokemuksensa turvin. Yhteistyö on antoisaa puolin ja toisin.
”Parasta yhteistyössä on se, että saan olla tekemisissä luovien, tarmokkaiden ja innostuneiden ihmisten kanssa. Heistä säteilee tekemisen meininkiä, joka innostaa myös muita. Olen iloinen, kuinka hyvin Paptic on menestynyt vaativalla ja kovasti kilpailulla alalla.”
Aiheesta kirjoitti Matti Remes