Muutoksia EPO:n tutkimusohjeissa

Guidelines for Examination

Euroopan patenttiviraston (EPO) tutkimusohjeisiin (Guidelines for Examination) on lisätty uusia kappaleita merkittävistä aiheista, kuten yhtenäisyydestä sekä älyllisiin suunnitelmiin, matemaattisiin menetelmiin, ohjelmistoihin ja tekoälyyn liittyvistä keksinnöistä.

Lista kaikista merkittävistä muutoksista löytyy englannin kielellä täältä: https://www.epo.org/law-practice/legal-texts/html/guidelines2018/e/m.htm

EPO on myös määritellyt tarkemmin kantansa suhteellisten määritelmien selvyyden osalta, mikä on kiinnostavaa asiaa kaikilla tekniikan aloilla toimiville.

“Noin” tai “olennaisesti”

Tutkimusohjeessa sanotaan nyt, että termit kuten ”noin” tai ”olennaisesti” eivät voi laajentaa määritelmää kyseisellä tekniikan alalla käytettyjen tavanomaisten virhemarginaalien tai toleranssien ulkopuolelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ilmaisun “noin 200 °C” tulkitaan sisältävän aivan saman virhemarginaalin kuin ilmaisun “200 °C”. Niinpä sanojen ”noin”, ”olennaisesti” tai vastaavien lisääminen ei EPO:n tulkinnan mukaan laajenna patenttivaatimuksen sisältöä. Jos taas sanoilla ”noin” tai ”olennaisesti” tarkoitetaan suurempaa poikkeamaa, tämän täytyy käydä ilmi jo alkuperäisestä patenttihakemuksesta ja lisäksi tällaiset suuremmat virhemarginaalit on esitettävä patenttivaatimuksessa em. epämääräisten sanojen sijasta.

“Lähellä” tai “ohut”

Yhdessä esimerkissä todetaan, että ilmaisu ”laite on asennettu lähelle ajoneuvon perää” tarkoittaa sitä, että laitteen tulee olla lähempänä ajoneuvon perää kuin keulaa, eli laite voi olla asennettuna minne tahansa ajoneuvon taemmalle puolikkaalle. Vastaavasti ilmaisu ”ohut” saa merkityksen ainoastaan verrattuna toiseen elementtiin, jolla on suurempi paksuus. Ilman tällaista vertaulukohtaa sanoilla ”lähellä” tai ”ohut” ei ole patenttivaatimusta rajaavaa merkitystä.

Materiaalin määritteleminen ”elastiseksi” ei myöskään sellaisenaan rajoita materiaalia mihinkään luokkaan, sillä elastisuus on kaikkien kiinteiden aineiden ominaisuus. Niinpä ilmaisu ”elastinen materiaali” voi kattaa niin kumin kuin timantinkin.

Keksintöänne suojattaessa onkin ensiarvoisen tärkeää määritellä keksinnön piirteet ja sovellusmuodot täsmällisin määritelmin jo ensimmäistä patenttihakemusta laadittaessa.

EPO:n uudet tutkimusohjeet astuvat voimaan 1. marraskuuta 2018.

Kirjoittaja

Jaa artikkeli