Jos Brexit-sopimusta ei synny, mitä patenteille tapahtuu?
- Uutiset
- –
- 15.10.2018
Brexit-prosessi on edennyt vaiheeseen, jossa EU ja Iso-Britannia neuvottelevat sopimuksen aikaansaamiseksi, ennen kuin Iso-Britannia poistuu EU:sta 29. maaliskuuta 2019.
Miten sopimukseton brexit vaikuttaisi patentin hakemiseen ja patenttioikeuden hyödyntämiseen Isossa-Britanniassa? Ison-Britannian hallitus on julkaissut sarjan ohjeita IP-oikeuksien (patentit, tavaramerkit, mallioikeudet) hakijoille ja haltijoille. Patentteja koskevan ohjeen anti on tiivistetty alle:
Nykyinen eurooppapatenttijärjestelmä
Kaikeksi onneksi nykyinen EP-patenttijärjestelmä ei pohjaudu EU-oikeuteen vaan EU:sta täysin erilliseen EPC-sopimukseen (European Patent Convention), jossa Iso-Britannia on mukana. EP-patentin hakeminen 38 sopimusmaan alueelle ei muutu mihinkään brexitin vaikutuksesta. Tässä joukossa on tällä hetkelläkin mukana useita EU:n ulkopuolisia maita, kuten Norja, Islanti, Sveitsi ja Turkki.
Brexitillä ei tule olemaan vaikutusta myöskään Ison-Britannian kansalliseen patenttijärjestelmään.
Lisäsuojatodistukset
Lääkkeitä ja kasvinsuojeluaineita koskevan patentin suoja-aikaan on mahdollista hakea enintään 5 vuoden lisäaika (Supplementary Protection Certificate, SPC). Tähän liittyvät EU-säännökset on jo implementoitu Ison-Britannian kansalliseen lainsäädäntöön, joten SPC-käytäntöön ja lisensseihin ei ole tulossa muutoksia.
Yhtenäispatentti ja yhdistetty tuomioistuin
Yhtenäispatenttijärjestelmä perustuu 25 EU-maan allekirjoittamaan UPCA-sopimukseen (Agreement on a Unified Patent Court). Iso-Britannia ratifioi sopimuksen huhtikuussa 2018. Järjestelmä ei ole vielä voimassa, sillä sopimus odottaa Saksan ratifiointia. Saksan ratifiointiprosessi saattaa viivästyä kansallisessa perustuslakituomioistuimessa vireillä olevan kanteen takia yli maaliskuun 2019, jolloin brexit ei aiheuttaisi tilanteeseen muutoksia.
Päinvastaisessa tilanteessa, eli jos Saksa ehtii ratifioida UPCA-sopimuksen ja järjestelmä tulee voimaan ennen maaliskuuta 2019, Iso-Britannia saattaa joutua EU:sta poistumisen myötä ja ilman brexit-sopimusta vetäytymään myös UPCA-sopimuksesta. Ison-Britannian hallituksen julkaisema patenttiohje ei kuitenkaan anna tämän vaihtoehdon suhteen uutta tietoa.
Ohjeen ulkopuolelta
Tähän asti Isossa-Britanniassa on sovellettu EU:n ja EEA:n käytäntöjä patenttioikeuksien toimeenpanosta ja toimivaltaisesta tuomioistuimesta (the Brussels Regime). Jos brexit-sopimusta ei synny, common law -periaatteet tulevat korvaamaan EU-käytännöt. Ison-Britannian tuomioistuimet soveltavat näitä periaatteita tällä hetkellä EU:n ja EEA:n ulkopuolisiin osapuoliin.
Viimeisimmät arviot sopimuksen syntymisestä ovat varovaisen positiivisia. Britannian brexit-ministeri Dominic Raab arvioi eilen, että sopimus saadaan aikaan syksyn aikana.
Lue myös mitä EU-tavaramerkeille ja yhteisömalleille tapahtuu jos Brexit-sopimusta ei synny. Siirry artikkeliin tästä.