IPR:n ABC | Selitys ja esimerkit – keksinnön ohjekirja
- Pyry Niemelä
- –
- Uutiset
- –
- 25.2.2025

Patenttivaatimusten lukemisen jälkeen keksinnöstä kiinnostunut saattaa pohtia: ”Miten tämä toteutetaan käytännössä?” Patentin selitys auttaa löytämään vastauksen!
Selitys kertoo keksinnön toteuttamiseen tarvittavat tiedot
Selityksen tehtävänä on olla tarvittava tuki patenttivaatimuksille, jotta keksintöä voidaan käyttää. Selitys sisältää lyhyen ja kuvaavan nimityksen keksinnölle sekä keksintöä kuvaavat yleisen ja erityisen osan.
Yleisessä osassa kerrotaan keksinnön käyttöala ja keksintöön liittyvä ennestään tunnettu tekniikka ja miten keksintö ratkaisee tai parantaa tunnetun tekniikan puutteita sekä ne keinot, jotka ovat tämän aikaansaamiseksi välttämättömiä. Tunnettua tekniikkaa voidaan tuoda esiin vaikkapa viittauksilla aiempiin patenttijulkaisuihin, joskin niihin kannattaa viitata mahdollisimman vähän käsittelyn helpottamiseksi.
Erityisessä osassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti keksintö sovellutusmuotojen avulla sekä mahdolliseen piirustukseen viittaamalla. Jos keksintö on esimerkiksi uudenlainen ruohonleikkurin terä, tulee terän rakenne ja toiminta kuvailla sellaisella tarkkuudella, että alan ammattilainen kykenee valmistamaan terän ja että hän ymmärtää terän tuomat edut tunnettuun tekniikkaan nähden. Ei ole tarpeen lisätä aivan kaikkia yksityiskohtia, kuten terän kiinnitykseen käytettävien pulttien mittoja, jos keksinnön tuomat edut eivät näihin liity ja ne ovat alan ammattilaiselle ilmeisiä.
Jos selitykseen kuuluu piirustus, on luettelo piirustuksen kaikista kuvioista tapana esittää selityksen erityisen osan johdantona.
Esimerkit näyttävät mihin keksintösi pystyy
Esimerkit ovat tarpeellisia, kun keksinnön toimivuus ja saavutetut edut tunnettuun tekniikkaan nähden eivät ole ilmeisiä selityksestä pelkästään keksinnön toiminnan tai rakenteen kuvauksen perusteella. Jos patenttihakemuksessa väitetään esimerkiksi keksinnön mukaisen terän pysyvän terävänä pidempään ruohoa leikatessa, voidaan selitykseen kuvailla esimerkkinä koejärjestely, jossa tunnettua tekniikkaa edustavaa terää ja keksinnön mukaista terää on kulutettu tietty aika ruohikon leikkaamista vastaavissa olosuhteissa. Esimerkissä voidaan lopuksi viitata piirustuksien mukana olevaan mikroskooppikuvaan tai kuvaajaan, josta käy ilmi ero näiden kahden terän terävyydessä koejärjestelyn jälkeen.
Patenttihakemuksissa esimerkeillä on tärkeä rooli tunnetun tekniikan ja keksinnön välisten erojen osoittamisen lisäksi keksinnön toteutettavuuden todistamisessa. Erityisesti kemian alan patenttihakemuksissa esimerkkien puute voi muodostua ongelmaksi. Kemiallisen yhdisteen rakennekaava voidaan helposti esittää patenttivaatimuksessa, mutta jos alan ammattilainen ei kykene selityksen perusteella valmistamaan yhdistettä, selitys ei ole riittävä keksinnön käyttämiseksi. Kun patenttivaatimuksessa esitetään yhdisteryhmän yleinen rakennekaava, on hyvä toimittaa monipuolisesti esimerkkejä tähän ryhmään kuuluvien yhdisteiden valmistamisesta ja vaikutuksista, jotta voidaan uskottavasti osoittaa keksinnön käytettävyys vaatimuksen koko laajuudella.
Joskus viraston tutkija voi esittää välipäätöksessä huolenaiheensa selityksen riittävyydestä, jos selitys on jättänyt epäilyksen keksinnön sovellettavuudesta patenttivaatimuksen suojapiiriin koko laajuudessa. Vaikka patenttihakemukseen ei saa enää lisätä uutta asiaa, voidaan useimpiin virastoihin toimittaa lisäesimerkkejä, jotka tukevat selityksessä valmiiksi esitettyjä tuloksia. Joitakin selityksen puutteita voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta korjata patenttihakemuksen vireillepanon jälkeen. Siksi patenttihakemuksen huolellinen valmistelu ammattilaisen toimesta auttaa varmistamaan, että keksintösi suojataan onnistuneesti.
Heräsikö aiheesta kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme!